Oglądanie TV wiąże się z wiodącymi przyczynami zgonu w USA

28 października 2015, 11:53

Długi czas oglądania telewizji wiąże się z 8 wiodącymi przyczynami zgonu w USA.



Rak piersi rzadziej zagraża „rannym ptaszkom”

23 listopada 2018, 20:42

Kobiety „skowronki”, które lepiej funkcjonują rano niż wieczorem, są narażone na mniejsze ryzyko raka piersi, wynika z badań przeprowadzonych na University of Bristol.


Pacjentki jedzące więcej tłustego nabiału częściej umierają na raka piersi

19 marca 2013, 12:34

Duże ilości wysokotłuszczowego nabiału zwiększają ryzyko zgonu u pacjentek z rakiem sutka.


Cukry dodane zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych

4 lutego 2014, 10:42

Spożywanie zbyt dużych ilości dodanych cukrów (takich, które nie występują naturalnie w owocach czy sokach owocowych) wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej (ChSN).


Część leków na nadciśnienie zwiększa ryzyko nowotworu płuc

25 października 2018, 10:57

Osoby z nadciśnieniem używające leków z grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny (ACEI) są narażone na zwiększone ryzyko rozwoju nowotworu płuc w porównaniu z osobami, które używają antagonistów receptora angiotensyny (ARB), donosi najnowszy British Medical Journal. Ryzyko jest szczególnie zwiększone u osób, stosujących ACEI ponad 5 lat.


Staruszka

Nawet 100-latkowie żyją coraz dłużej

21 stycznia 2016, 18:58

Raport Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) wskazuje, że amerykańscy stulatkowie żyją coraz dłużej. Najpierw w latach 2000-08 śmiertelność wzrosła dla obu płci, a później między 2008 a 2014 r. spadła wśród kobiet o 14%, a wśród mężczyzn aż o 20%.


Na leworęcznych strach wpływa silniej

9 maja 2011, 13:01

Strach wpływa na osoby leworęczne silniej niż na praworęcznych. Podczas eksperymentu po obejrzeniu 8-minutowego fragmentu filmu Milczenie owiec leworęczni wykazywali bowiem więcej objawów związanych ze stresem pourazowym.


Suplementacja witaminą D prawdopodobnie chroni przed rozwojem zaawansowanych nowotworów

19 listopada 2020, 18:27

Od wielu lat naukowcy próbują wyjaśnić, czy poziom witaminy D w organizmie może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju niektórych nowotworów. Taką korelację widać w danych epidemiologicznych. Również w badaniach na kulturach komórkowych i na myszach widać, że witamina D spowalnia rozwój nowotworów. Jednak randomizowane badania kliniczne nie wykazały istnienia takiego zjawiska.


Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu

21 listopada 2013, 11:04

Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.


Otyłość po cichu uszkadza serce

21 listopada 2014, 12:00

Otyłość prowadzi do subklinicznego uszkodzenia mięśnia sercowego i zwiększa ryzyko niewydolności serca nawet u osób bez choroby tego narządu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy